Thursday, December 06, 2007

Pooblastila

  • Lahko jaz očetu pri notarju napišem pooblastilo, da lahko dviguje priporočeno pošto zame, na banki ureja stvari, itd.? Sem študent in imam probleme s tem, ker nisem doma. Jaz dobim pošto, on je ne more prevzeti, mene ni domov in potem včasih zamudim rok za pritožbo ali kaj podobnega... A se to da, oziroma kako se to ureja?
  • Da, to je mogoče. Zakon o splošnem upravnem postopku namreč v 53. členu določa, da lahko stranka določi pooblaščenca, ki jo zastopa v postopku, razen pri dejanjih, pri katerih mora stranka sama dajati izjave. V skladu z 55. členom ZUP mora biti pooblastilo pisno ali dano na zapisnik (pri upravnem organu).
  • V praksi je torej najbolj smotrno sestaviti ustrezno pisno pooblastilo in zmanjšati možnost, da upravni organ v skladu s tretjim odstavkom 55. člena ZUP podvomi v njegovo avtentičnost. Kljub temu, da imam rad notarje, v takšnih primerih za dosego zadostne avtentičnosti podpisa predlagam uporabo upravne overitve podpisa na pooblastilu, ker je nekajkrat cenejša - po zadnjih podatkih stane le malo več kot 1€. S to kratko potjo na upravno enoto namreč damo pisnemu pooblastilu "uraden element", kar je po mojih izkušnjah dovolj, da prepričamo raznovrstne uradnike o pooblaščenosti. (Le ti si namreč nadvse radi izmišljajo zahteve za katere v zakonu in podzakonskih predpisih ni pravne podlage. Mogoče pa se tako počutijo bolj pomembni...) Postopek overitve sestavljenega pooblastila je v skladu z 178b. členom ZUP precej poceni in preprost.
  • Pooblastilo naj obsega splošno pooblastilo za opravljanje upravnih dejanj, za vsak slučaj pa predlagam, da se naštejejo še posebne oblike pooblastitve - v tem primeru torej dvigovanje priporočene pošte, vložitev pritožbe na sklep o preživnini...
  • Pooblastilo za poslovanje z banko bo v določeni meri verjetno odvisno od pogodbe z banko (ki jo podpišeš ob odprtju računa), potrebno pa je upoštevati tudi določbe obligacijskega zakonika o zastopanju in pooblastilih - od 69. člena dalje. Pri takšnih pooblastilih se je potrebno vprašati ali zares želiš, da ti fotr šari po računu in prodaja tvoj avto? Točno to se namreč lahko zgodi ob preširoko napisanem pooblastilu in barvitem sporu v družini. Reševanje takšnih situacij pa gotovo ni prav zabavno in poceni.
  • Zanimivo vprašaje glede te tematike je: Zakaj praktično nihče ne uporablja možnosti, ki jim jo omogoča 55/4 ZUP - da opravi dejanje namesto osebe nekdo, ki je z njim v tesnem razmerju - na primer oče, brez posebnega pisnega pooblastila?
  • Avtor tega prispevka na noben način ne odgovarja za točnost vsebine tega prispevka.

2 comments:

Anonymous said...

Če želiš, da lahko dviguje tvojo priporočeno pošto, greš na pošto na katero prihaja tvoja priporočena pošta, kjer dobiš obrazec ki ga izpolniš in potem on to lahko počne namesto tebe, ni potrebno pisati pooblastila in ga overjati.
Preverjeno, sem to počel pred mesecem dni

* said...

Pa še poštar bo lažje dal tisto pismo od sebe.
Za ostale upravne radosti pa...

Hvala za praktičen nasvet!