Saturday, October 27, 2007

Sodno pripravništvo (pravljica)

1. Najprej diplomiraš (na pravni fakulteti) praznuješ in si nasploh vesel. Poleg tega opzaiš, da te ljudje začnejo čudno gledati in se nasploh sumljivo obnašajo okrog tebe.
2. Potem se prijaviš. Rok za prijavo za delovno razmerje je 30.9.2007, za volontersko pripravnistvo pa 31.10.2007, saj se takrat dela seznam kandidatov. Ti seznami se delajo potem vsake 4 mesece.
3. Na Višje sodisce v Ljubljani, Urad predsednika, Tavcarjeva 9, LJ, pošlješ/neseš v kadrovsko sluzbo Višjega sodišča – spodaj levo, prvo nadstropje, soba 111 (če nočeš čez rentgen se lahko narediš francoza in greš mimo varnostnikov po levi in jih samo prisrčno pozdraviš, če te pa kdo kaj vpraša pa rečeš, da si pripravnik, pri tem pa lahko s sabo prineseš tudi par kilogramov C4 ;-)):
- kratko prošnjo za opravljanje sodniskega pripravnistva;
- potrdilo o diplomiranju, ki ga dobiš v referatu, ko diplomiraš;
- ocene vseh štirih letnikov, ki jih tudi dobis v referatu, ko diplomiraš;
- potrdilo o povprčni oceni, ki ga tudi dobiš v referatu, ko diplomiraš;
- izpisek iz rojstne matične knjige, ki ne sme biti starejsi od treh mesecev – da to dobis lahko včasih traja tudi dva dni. Ne pozabi povedati, da rabiš za pripravništvo za pravniški državni izpit, ker je potem takse prosto.
4. Na leto vzamejo 50 sodniških pripravnikov in 90 volonterjev. Vzamejo jih vsak mesec glede na to, kako se sprostijo mesta, vedno pa se jih nekaj sprosti .
5. Pošto o tem, da boš sprejet boš dobil po pošti. Odgovorit je treba v treh dneh od takrat, ko vama bo pošta vročena. Takrat moraš tudi izbrat ali boš štirimesecno pripravništvo (poleg 5 mesecev civilnega in 3 mesecev kazenskega) opravljal na delovnem in socialnem sodišču ali na gospodarskem oddelku okrožnega sodisca. Je pa možno, da bo z novo spremembo Zakona o PDI ukinjen ta del pripravništva in bo pripravništvo na sodišču trajalo samo 8 mesecev.

No comments: