Thursday, November 08, 2007

Bombe na sodišču!!!

  • Ob takšnih novicah se človek najprej malo nasmeji, ko si predstavlja tožilce in sodnike kako v haljah skačejo skozi okna.
  • Po kratkem razmisleku o tem koliko to dejansko stane (delovne ure kvalificiranih pravnikov in ostalih, zaupanje v sodstvo, stroški policijske akcije...), pa nisem več tako nasmejan. Do takih klicev (če malo pošpekuliram) prihaja , ker:
  1. Obdolženi mislijo, da se bodo izognili sodni obravnavi (bo preložena) in ne bodo trpeli posledic, ker jih ne bodo ujeli.
  2. Nekateri uživajo v za......nju sodstva in policije.
  3. Se nekaterim sodnikom tisti dan ne da delati (priznam, absurdna misel).
  4. So začele pripravništvo res lepe diplomantke - bombe! (...še bolj absurdna misel)
  • Situacija pa se je zaostrila že do te mere, da sodišča pred pomembnimi ("velikimi" ) obravnavami z dodatnimi varnostniki pregledajo in zaščitijo sodne dvorane in njihovo okolico, kar pomeni, da se obravnava tudi v primeru bombnega alarma ne prelaga, ker lahko z dovolj visoko stopnjo gotovosti vedo, da "tista dvorana ne bo eksplodirala".
  • V primeru, da bi bil na odgovornem položaju, ki bi preprečeval takšne preplahe bi se poleg sedanjih ukrepov lotil še dveh stvari:
  1. Na novinarski konferenci bi medijem predstavil primere, ko so bili klicatelji ujeti in bodo primerno kaznovani (generalna prevencija in pošiljanje simbolnih sporočil družbi).
  2. Policiji bi predlagal, da postane še bolj učinkovita s primerjanjem časov preplahov z razpisanimi (na spletni strani sodišč) obravnavami. Verjetno pa bi bilo smotrno tudi takšno metodo pojasniti medijem. Morda bi se poleg "to je kaznivo..." v člankih pojavil še kakšen članek o tem, da vas bodo verjetno dobili. (Odločitev za klic (verjetnost) = zagoržena kazen krat verjetnost, da te dobijo).

No comments: